Over Jos Broekmeulen

Nadat Jos de basisopleiding van de toenmalig geheten LTS in Zaltbommel had afgerond, moest hij kiezen tussen elektromonteur, timmerman of schilder. “Ik koos voor de technische kant omdat theorie mij helemaal niet aantrekt, ik werk liever met mijn handen en elektromonteur leek mij het leukst”, vertelt Jos. Al gauw ging Jos aan de slag als elektromonteur, zo heeft hij gewerkt aan de RAI in Amsterdam en aan de Rijks Veeartsenijschool in Utrecht. Ondertussen volgde Jos enkele cursussen, waaronder Bedrijfsleider elektrotechnische installatiebedrijf, om zich te verdiepen in zijn vakmanschap.

Jos heeft zijn hele leven in Kerkdriel gewoond en kocht om die reden zijn materiaal bij het bedrijf Akkermans & Jurgensen. “Toen de champignonkwekerijen in de buurt opkwamen vroeg Akkermans een keer om hulp. Op een zaterdag was ik meegegaan en daarna was ik bij hen gebleven als eerste elektromonteur in het bedrijf”, vat Jos samen. Daar heeft Jos 18 jaar gewerkt, na verloop van tijd kreeg Jos steeds meer verantwoordelijkheden zoals calculeren. Uiteindelijk stapte Jurgensen uit het bedrijf en dat was voor Jos een van de redenen om als zelfstandige te beginnen.

Voordat hij echter als ZZP’er aan de slag kon gaan, moest Jos eerst overleggen met de Kamer van Koophandel en met een boekhouder om zaken te regelen zoals een vestigingsvergunning. Maar de regels veranderden waardoor zo’n vergunning niet meer nodig is, net op het moment dat Jos het had geregeld. “Dat was niet zo heel erg, ik heb hem in ieder geval dus als ze de voorschriften weer veranderen hoef ik me daar niet druk over te maken”, beredeneert Jos.

In oktober 2006 was het bedrijf Jos Broekmeulen Elektro van start gegaan, hij kreeg het echter zo druk dat het de spuigaten uitliep, zeker toen Akkermans stopte met installatiewerk in januari 2007. “De particulieren kwamen pas later, in de tussentijd werkte ik voor Roosendaalinfra”, legt Jos uit. “Ik stond bekend in de buurt als elektromonteur omdat ik 18 jaar had gewerkt bij Akkermans en dat had me enorm geholpen”. Naast alle mond-tot-mondreclame had Jos geadverteerd in de plaatselijke kranten en het resultaat was een aantal drukke jaren met veel klussen.

Wat typerend is van Jos is dat hij zeer nuchter blijft, realistisch denkt en eerlijk vertelt aan klanten van wat wel en niet mogelijk is. “Ik zal nooit meer aannemen dan ik aankan, ik vind het belangrijk om alle afspraken na te komen en dat doe ik dan ook”, laat Jos duidelijk weten. Alhoewel Jos niet schuwt om taken uit handen te geven probeert hij zo veel mogelijk zelf te doen, want zijn werk is zijn passie geworden. “Ik haal voldoening uit zelf ontwerpen, werkzaamheden uitvoeren en storingen oplossen”, concludeert Jos.